Coronavirüs Sırasında Aracınızı Korumak İçin İpuçları

aracinizi-korumak-icin-ipuclari

Global bir Coronavirüs salgını söz konusu. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler virüsün yayılmasını engellemek için bir dizi önlem alıyor. Bu önlemler ülkelere göre değişiklik göstermekte. Ancak yayılımı önlemek için alınan önlemlerin geneli hareketi azaltmak ve insanları evde tutmaya yönelik çalışmalar. Kısıtlama, karantina uygulamaları ve sokağa çıkma yasakları gündemde. Ramazan ayındayız. Daha sıkı önlemlerin alındığı belirtiliyor.

Bu karantina dönemlerinden arabalarda ciddi anlamda etkileniyor kuşkusuz. Zira böyle zamanlar, arabalarınızı normalden çok daha az kullanmanıza sebep oluyor. Arabanızı uzun süre garajda hareketsiz bırakmak, tekrar ihtiyacınız olduğunda sorunlara sebep olabilir. Bundan kaçınmak çok önemli. Herşey normale döndüğünde arabanıza tekrar ihtiyacınız olacak.  İşte o zaman aracınızın sizi problemsiz karşılaması gerekiyor. Bunu sağlamak için izleyebileceğiniz önemli ipuçları derledik.  Aracınızı Korumak İçin İpuçları sunduğumuz makalemiz rehber niteliğinde. Son derece faydalı ve etkili bilgiler içeriyor.  Okumaya devam edin;

 

Aracınızı Korumak İçin Yapmanız Gereken 6 Çalışma

 

1 - Motoru Düzenli Olarak Çalıştırın

Arabanız kolay ulaşılabilir durumdaysa, uzun süre park halinde bırakmayın. Motoru haftada birkaç kez, örneğin üç günde bir mutlaka birkaç dakika çalıştırın. Garajda yada evinizin önünde olan arabanıza geçin ve  çalıştırmak için gaz pedalına birkaç kez basın. Bunu beş ila on dakika yapmak, arabanızı çok iyi durumda tutmak için yeterli olacaktır. Hafta içi sokağa çıkma kısıtlaması olmadığı saatlerde arabanızı en azından evizin bulunduğu bölgede birkaç dakika sürün. Bu sorunlara daha duyarlı olduklarından, arabanız eskiyse bu özellikle çok önemlidir.

 

2 - Lastik Basıncını Kontrol Edin

Lastiklerinizi iyi durumda tutmak için, basınçlarını düzenli olarak kontrol edin ve önerilen basınç seviyelerinin ötesine geçmelerine izin vermeyin. Önerilen değerleri sürücü kılavuzunuzda veya online  olarak internette bulabilirsiniz. Lastik basınçlarınız önerilen seviyelerin altında kalmaya devam ederse, online olarak internetten kompresör  ve elektrikli kompresörler satın almak kolaydır. Örneğin Lastik Şişirme Pompası yada Mini Kompresör gibi. Lastikleri kontrol ederken, bu arada frenleri de mutlaka kontrol edin ve temizleyin.

 

3 - Aracı Temizleyin

Arabanız özel mülkte park halinde olabilir. Sokağa çıkma yasağı dolayısı ile sürmeniz mümkün olmayacak. Ancak bu durumda bile temiz olduğundan mutlaka emin olun. Unutmayın zamanla araç kirlenir. Dolayısı ile uzun süre bu şekilde kirli kalmasına izin vermek istemezsiniz. Park yerinden ve çevreden toplanan kirin arabada yapışıp kalmaması çok önemli. Yıkanmasının kolay olması için bir süre sonra mutlaka bir temizlik işlemi başlatın. Çok kısada sürse bunu mutlaka yapın. Bir ağacın altına park ederseniz, boyanıza zarar verebilecekleri için kuş atıklarını mutlaka temizleyin. Arabanızı iç ve dış olmak üzere olabildiğince temiz tutun.

 

4 - Kabini Temizleyin

Temizlik sırasında arabanızın iç kısmını unutmak kolaydır. Bu çok yapılan bir hata. Dolayısı ile sorunlara sebep olur. Sokağa çıkma kısıtlamaları sebebiyle araba sürme aktiviteleriniz azalır.  Bu aralık tamda araba kabininde bakterilerin gelişebileceği zaman aralığıdır. Arabanızı kullanmanız gerektiğinde onu kötü kokulu bulmak istemezsiniz. Dolayısı ile araç kabin temizliği son derece önemli kriterlerden biri.

Arabanızın kabin temizleme işlemi için profesyonel araç bakım ürünlerini online satın alım yapabilirsiniz. Araba temizleme ürünlerinin son derece ekonomik fiyatları vardır. İnternette nasıl araştıracağınızı bilmiyorsanız Araç Bakım Ürünleri kategorisi için şuradan inceleme yapmanız mümkün;

>>  Araç Bakımı Ürünleri

Bu ürünler arabanızın içini temiz ve taze tutarken çok sayıda mikrobuda öldürebilirler. Böylece arabanızın içi daha hijyenik ve sağlıklı olacaktır. Temizlerken, sık dokunulan alanların yanı sıra bakterilerin gelişmek için mükemmel bulabileceği gizli alanlara odaklanın. Güneş varsa, pencereleri ve kapıları açarak arabayı havalandırmak için bu imkânı değerlendirin.

 

5 - Klimaların Temizliğini Yapın

Arabalarda kaliteli temizlik ve hijyen sağlamak için klimaların temizliğide son derece önemli. Zira klimalar yapıları itibari ile rutubet oluşumuna uygun. Burada oluşabilecek rutubet bakteri, küf ve mantar gibi zararlı ortamların meydana gelmesini sağlayacaktır. Sağlık açısından oldukça sakıncalı bir durum bu.

Biliyorsunuz Sağlık Bakanlığına bağlı İl Sağlık Müdürlükleri bazı zamanlarda klima kullanımı ile ilgili uyarılar yapıyor.  Çünkü temiz olmayan sağlıksız klimalar solunum yolları enfeksiyonları için ciddi anlamda risk oluşturmakta. Dolayısıyla klimaların temiz ve hijyenik olması son derece önemli.

Araç Klima Temizliği ürünleri için buradan inceleme yapabilir ve online sipariş verebilirsiniz.

 

6 - Polen Filtresi Bakımını Yapın

Polen Filtresi arabanızın önemli ve kritik parçalarından biri. Son derece önemli bir göreve sahiptir. Peki Polen Filtresinin Görevi Nedir? Klimadan verilen havanın temiz olmasını ve klimanın daha verimli çalışmasını sağlamaktır. Kuşkusuz arabanızı sürerken sizin ve sevdiklerinizin temiz hava solumasını istersiniz. Bunu sağlamak için polen filtresinin periyodik olarak kontrolü ve temizlenmesi çok önemli. Dahası düzenli aralıklarla değiştirmek şart.

 

Polen Filtresi Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Polen filtresi araba içine giren havayı temizliyor demiştik.  Havadaki tozları, bakteri oluşumlarını, adı üstünde polenleri ve küçük böcekler gibi çok sayıda şeyi temizlemekle görevli. Son derece kritik bir görev üstleniyor. Tabi bakımınında sık yapılması gerektiğini gösteriyor bu durum.  

Bakım periyodunu kendiniz belirleyebilirsiniz. Örneğin haftada bir yada 5 günde bir gibi bir zamanlama oluşturabilirsiniz. Bu planlama için polen filtresini mutlaka düzenli kontrol edin. Ve eğer gerekliyse değiştirin

Polen Filtresi bakım periyodu aracın nerede nasıl kullanıldığı ile doğru orantılıdır.  Örneğin devam tozlu yollarda kullanmak zorunda olabilirsiniz. Bu durumda arabanızın polen filtresi daha hızlı kirlenecektir.  Normal standart olarak yılda 3 defa polen filtresi değişimi tavsiye edilir. Daha sağlıklı araba kullanmak için son derece önemli bir kriter.

 

Polen Filtresi Bakımı Nasıl Yapılır?

Polen filtreleri 2 modelde üretilir. Türkiye ‘de en yaygın kullanılan model tek kullanımlık polen filtreleridir. Bunların bir süre sonra rengi değişir. Renk değişimi aslında polen filtresinin değişme zamanınında geldiğini gösteren önemli işaret.  

Polen filtresini zamanı geldiğinde değiştirmezseniz sorun çıkar. Nasıl sorun? Fan artık hava çekemez. Filtrenin doğrudan kendisini çeker. Bu arada son derece yüksek bir güç harcayacaktır. Süreç fanın bozulması ile noktalanır.  Bu modeldeki filtreler sökülüp yenisiyle değiştirilebilecek pratik yapıdadır. Yenisini alıp hemen değiştirebilirsiniz.

 

Araç Temizliğinizi Düzenli Olarak Mutlaka Yapın

Zorunlu olmadıkça evden çıkılmaması gerektiği belirtiliyor. Yaygın bir sokağa çıkma yasağı dönemindeyiz. Ancak gerek iş gerekse ihtiyaçlar için mutlaka dışarı çıkmanız gerekecek. Arabanızı kullanacaksınız. Bu ve benzeri  durumlarda araba temizliğide çok önemli. Arabanızı kullanmadan çok önce ve kullandıktan sonra detaylı bir iç temizlik yapmak hijyen açısından son derece önemli.

Aracınızda Periyodik olarak şunları kontrol edin;

›› Arabanızın kapı kollarını, sık temas ettiğiniz vites kolunu, direksiyonu, döşemeleri ve tavanı kaliteli malzemelerle mutlaka temizleyin. 

›› Arabanızın anahtarları, örtüsü gibi yine sık temas edilen yerleri düzenli olarak temizleyin.

›› Torpido, araç ses ve görüntü sistemleri, radyo, teyp gibi alanların düzenli olarak temizliğini sağlayın.

›› Yukarıda belirttiğimiz maddelerin mutlaka kontrolünü ve uygulamasını yapın.

Sonuç

Covid 19 salgını sırasında aracınızı korumak için yapabileceğiniz önemli şeylerden bahsettik.  Bunlar size çok pahalıya mal olmayacaklar. Dahası çok fazla çalışmada gerektirmeyecekler.  Ancak tekrar kullanmaya başladığınızda arabanızın çok daha iyi durumda olmasını isteyeceksiniz. İşte tamda bunu sağlayan son  derece faydalı tavsiyeler olduğu açık. Aracınızla ilgili olarak gereken önemi gösterin. Zira o sizinle birlikte sevdiklerinizinde içinde olduğu eviniz gibi ortak bir mekan. Ve sevdiklerinizin sağlığı çok önemli.  Herşey normale dönüpte aracınıza yeniden ihtiyaç duyduğunuzda onu sorunsuz ve tertemiz bulmak için anlattıklarımızı mutlaka uygulayın.

 

 

Etiketler: coronavirüs,araç bakımı,koruma,pandemi,karantina,tam kapanma
Nisan 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR