Aracınızın Yakıt Verimliliğini Artırmanın 6 Etkili Yolu

araç yakıt verimi artırma

Araç yakıt fiyatlarını biliyorsunuz. Asla uzun süre sabit kalmıyor. Tabi bu durum maddi açıdan ciddi sıkıntı. Özellikle her gün araç kullanmak zorundaysanız. Dolayısı ile yakıt kullanımı konusunda tasarruf sağlamak çok önemli. Bu sebeple yakıt verimliliğini artırmanın yollarını arıyor olabilirsiniz. Verimlilik sağlamak ve yakıt tüketimini azaltmak sanıldığı kadar zor değil.  

Yakıt verimliliği sağlayarak tasarruflu olmanın birkaç etkili yolu var. Üstelik bunlar son derece pratik uygulamalar. Araç Yakıt Verimliliğini Artırmak İçin rehber niteliğinde bir makale hazırladık. Kapsamlı bir çalışma sonrası derlediğimiz bu önerileri mutlaka uygulayın.  Böylece aracınızın yakıt verimliliğini artırırken aynı zamanda iyi bir tasarruf imkânı elde etmiş olacaksınız. Zira Araç Yakıt Tasarrufu kritik öneme sahip. Peki. Hadi başlayalım.

Yakıt Tasarrufu İçin 6 Etkili Kural

1. Arabanızı Sakin Kullanın

 

Yüksek hız asla düşük yakıt verimliliği demek değildir.  Yanı başınızdaki otomobille adeta yarışıyormuş hissinemi kapılıyorsunuz? Ancak bu hızda araba sürmek yakıt maliyetlerinizi düşürmez. Bunu net olarak anlamanız gerekiyor.

Yakıt verimliliğinizi artırmak istiyorsanız kesinlikle yavaşlamalısınız. Sadece daha yavaş ve sakin kullanmakla kalmayın.

Aynı zamanda aracınızı saatte 55 kilometre hızın üzerinde sürmekten de kaçınmalısınız. Bir anda süratle hızlanmak ve ani fren yapmak son derece sakıncalı. Bu tür aksiyonlar motorunuzun daha fazla çalışmasını ve daha fazla yakıt harcamasını sağlar. Acil durumlar haricinde, freni kullanmaktan veya aniden hızlanmaktan kaçının. Her araba farklıdır. Ancak saatte 55 kilometreden fazla hızla araba sürüldüğünde rüzgar sürtünmesi arttığı için yakıt performansı düşecektir.

2. Önerilen Motor Yağını kullanın

 

Arabanızın motoru belirli bir yağ türü ile en iyi şekilde çalışmak üzere tasarlanmıştır. Dolayısı ile herhangi bir motor yağını kullanmanın size faydası olmaz. Bu şekilde tasarrufta etmiş olmayacaksınız. Zira önerilenden daha ağır yada farklı bir yağ kullanılması aşırı sürtünmeye neden olabilir. Bu da motorun daha fazla çalışmasına ve daha fazla yakıt harcamasına sebep olacaktır.  Mutlaka aranızdan daha iyi performans almak isteyeceksiniz. O halde aracınız için önerilen motor yağı türü için kullanıcı el kitabına bakın ve yalnızca bu türü kullanın.

3. Uzun Süreli Rölantiden Kaçının

 

Uzun süre rölantide kalmak, yakıt ekonominiz için asla iyi bir davranış değildir. Genel kural, aracınızı 3 dakikadan daha uzun süre boşta bırakırsanız, onu vakit kaybetmeden kapatmak daha iyidir. Unutmayın, daha yeni model araçlar, sürüşe başlamadan önce "ısınmak" zorunda değildir. Aracınızın rölantideyken daha fazla performans sağlamayacak.  Boşta kullanmak tasarruf imkânı oluşturmaz. Aksine aracınızın performansına ciddi anlamda zarar verecektir. 

4. Hava Filtrenizi ve Bujileri Kontrol Edin ve Değiştirin

 

Hava filtrenizin ve bujilerin kontrol edilmesi ve değiştirilmesi son derece önemli kriter. Bu yalnızca aracınızın daha uzun süre dayanmasına yardımcı olmakla kalmaz. Aynı zamanda motorun gazı daha verimli yakmasına yardımcı olur.  Üstelik bu düzenlemeyi sağlamak size çok pahalıya mal olmayacak.  Ancak gerekli kontrol ve değiştirme işlemini yapmadığınızda ortaya çıkacak zarar size pahalıya mal olabilir.

5. Lastik Basıncınızı Kontrol Edin

 

Yetersiz şişirilmiş lastikler, aracı hareket ettirmek için motorun daha fazla gaz kullanmasına neden olabilir. Çekiş gücü ve gaz kilometre arasındaki ideal denge çok önemli. Bunun için lastiklerinizin kullanım kılavuzunda belirtilen basınç ve boyutta şişirildiğinden mutlaka emin olun.

En iyi şartlarda bile aracınızın lastiği her ay 0,69 psi değer kaybeder. Psi lastik basınç ölçü birimi. Yurt dışında genellikle bar ölçü birimi kullanılırken, Türkiye ‘de psi değeri kullanılır. Lastiklerinizin hava basınçları normal değerlerde değilse bir ciddi sorun. Bu durumda aracınız yakıt tüketiminde iyi bir performans sergilemez. Unutmayın periyodik lastik kontrolü ve basınç ayarı zor değil. Dahası benzin istasyonlarında hava basınç sistemi bulunuyor. Düzenli aralıklarla burada işlem yaptırmanız son derece akılcı bir davranış olacaktır.

 

6. Doğru Klima Kullanımı Sağlayın

 

Klima kullanımı her zaman motora ektra yük bindirir. Dolayısı ile motor daha yüksek güçle çalışır. Böylece  yakıt tüketimide kaçınılmaz olarak artacaktır. Aracınızın klimasını çalıştırmadan önce camlarını açın. En az 10 dakika bu şekilde bekleyin. Böylece arabanıza temiz hava girecek sıcak hava ile yer değiştirerektir.  Bu özellikle sizin sağlığınız açısından son derece önemli bir kriter. Aynı zamanda klimanın daha yüksek verimde çalışmasını da sağlayacaktır.

Benzinli Araçlarda Yakıt Tasarrufu İçin 6 Tavsiye

1. Benzin alımını özellikle sabah saatlerinde yapın. Çünkü sabah saatleri daha soğutur. Soğuk hava benzinin sıkışıp buharsız olmasını sağlar. Böylece daha çok benzini daha ekonomik fiyata satın alabilirsiniz.

2. Aracınızın deposunu asla tam doldurmayın. Yarım depo sizin için yeterli olacaktır. İhtiyacınız olduğunda yine dolum yaptırabilirsiniz. Deponuzu tam doldurursanız benzin hortumunda kalan ve size ait olmayan benzinin parasınıda ödemek durumunda kalabilirsiniz. Bu zararı önlemek için yarım depo benzin doldurmayı alışkanlık halne getirin.

3. Arabanızdaki gereksiz yükleri boşaltın. Örneğin bagajınızdaki kar zinciri yaz aylarında tamamen gereksiz. Evinizde saklayabilirsiniz. Tatil dönüşü araba kalan bavul yada mangal malzemeleri gibi ağır yükler ciddi yük oluşturur. Kullanılmayanları mutlaka evinizde muhafaza edin.

4. Aracınızdaki yağın temiz olması son derece önemlidir. Buna özellikle dikkat edin ve düzenli olarak yağ değişimi yapın. Böylece motordaki sürtünme azalacak ve daha az benzin harcayacaktır.

5. Motorun soğuk olmamasına dikkat edin. Zira soğuk motor yakıt tüketimini artırır. İdeal davranış yavaş bir sürüşle sürerek motoru ısıtmak olmalı. Böylece yakıt tüketimini yüksek oranda azaltabilirsiniz.

6. Aracınızı çökmüş, yoğun taşlarla dolu, çok sayıda yama yapılmış bozuk yollarda kullanmayın. Bu benzin tüketimini ciddi anlamda artırabilir. Aşırı benzin tüketimini önlemek için olabildiğince kaliteli yolları kullanmaya çalışın.

Dizel Araçta Yakıt Tasarrufu İçin 5 Tavsiye

1. Aracınızın lastiklerini düzenli olarak kontrol edin. Havası inmişse vakit geçirmeden mutlaka şişirin. Şişkinlik standart seviyede olmalı.

2. Aracınızı aşırı yük ve zorlanmaya maruz bırakmayın.

3. Aracınızı hareket ettirmeden önce motorun mutlaka ısınmasını bekleyin.  

4. Ani kalkış ve duruşlar asla yapmayın.

5. Frenden, gaz pedalından ayağınızı hızlıca çekmeyin. Daha sakin, bilinçli ve yavaş davranmaya son derece özen gösterin.

Sonuç

Aracınıza düzenli bakım yaptırmak her zaman çok önemlidir.  Araç Yakıt Tasarrufu konusunu göz ardı etmemek her açıdan daha rahat olmanıza vesile olur. Düzenli bakım sadece arabanızın verimli çalışmasını sağlamakla kalmaz. Aynı zamanda yakıt verimliliğinizi de en üst düzeye çıkarabilir. Düzenli bakım yaptırırsanız, daha büyük sorunların karşınıza çıkıp sizi şaşırtma olasılığı azalmış olacaktır.  Yukarıdaki maddeler ve uzun vadede yakıt tasarrufu etmenize yardımcı olur.  Böylece fazladan ödeme yapmaz, ekonomik olarak sorun yaşamazsınız.  Bu tavsiyeler aynı zamanda daha uzun süre sorunsuz araç kullanmanızıda sağlar.

 

 

Etiketler: araç bakım,yakıt verimliliği, verimi,yakıt tasarrufu,performans artırma
Nisan 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR