Sıfır Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Önemli Nokta

Sıfır Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Kriter

Sıfır Araba alma fikri son derece çekici. Artık ikinci el araba almaktan sıkıldınız. Yeni bir araba almak istiyorsunuz. İyi fikir. Ancak araba, hayatınızdaki en önemli satın alımlardan biridir. Dolayısı ile vereceğiniz kararlar son derece önemli. Zira doğru arabayı doğru fiyata aldığınızdan emin olmak için araştırma ve hazırlık gerekiyor. Bu aşamada size destek olacak önemli seçenekleri bir araya topladık. Başarılı bir satın alım için Sıfır Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler  konusunu bilmek durumundasınız. 

İşte sıfır araba alırken dikkat edilmesi gerekenler;


1 - Ne Tür Bir Araba İstiyorsunuz?

Biliyorsunuz her zaman ilk tercih ihtiyaç olmalı. İhtiyacınıza hitap ediyorsa o ürün ideal seçenektir. Bu realite sıfır araba alırkende son derece geçerli bir kural. Lüks ve yeni nesil teknoloji çoğu kişinin alışveriş listesinde yer alır. Ancak ihtiyacınıza uygun bir araba genellikle daha gerçekçidir.

Arabanızda dijital radyo güzel olabilir. Yada yeni nesil teknolojiler. Ancak bir alt model radyoda işinizi görüyorsa ideal seçenek bu olmalıdır. Zira siz bütün zamanınızı arabanızda geçirmiyorsunuz. Ve bütçenizi zorlamaya hiç gerek yok. Siz sadece neye ihtiyacınız olduğunu netleştirin. Sıfır arabada aradığınız temel özellikleri belirleyin. Onunla yapacağınız sürüş türünü düşünün. Şimdi kendinize şu soruları sorabilirsiniz;

Aile için mi?

İş için mi?

Alışverişlerini yapmak için mi?

2 - Yeni Bir Araba İçin Bütçeniz Ne Kadar?

Akılcı bir strateji doğrultusunda araştırmanızı yaparsanız, istediğiniz arabayı doğru fiyata almanız mümkün. Örneğin Sedan marka yepyeni bir arabanın 90.000 TL taban fiyattan satıldığını duyabilirsiniz. Ancak arabanın diğer detaylarını tamamlamak için maliyetler son derece yüksek olabilir. Bunun yerine, biraz daha pahalı fakat ve her şeyiyle birlikte standart paket şeklinde gelen bir araba daha idealdir. Pahalı görünebilir ancak başka bir masrafınız olmayacağı için daha ucuz bir seçenektir.

3 - Hangi Taşıt Kredisine İhtiyacınız Var?

Araba al-sat ticaretimi yapıyorsunuz? Bankada nakit paranız var mı? yoksa kredi almanız mı gerekiyor? Satın almak yerine kiralamak dahamı iyi fikir? Otomobil markası hangi krediyi sunuyor? Gibi çok sayıda soru cevaplanmayı bekliyor.

Şimdi hesap makinesini çıkarın hesaplamaya başlayın. Böylece finansal olarak nerede durduğunuzu göreceksiniz. Sıfır araba almak için galeriye girmeden önce bu şart. Satış sözleşmesini imzalamaya hazırlanmadan önce arabanın parasını nasıl ödeyeceğinizi belirleyin. Bu sizin daha rahat olmanıza vesile olacak. Finansal durumu netleştirdikten sonra artık hazır sayılırsınız.

4 - Sıfır Arabayı Ne Kadar Kullanacaksınız?

İster yılda bir arabasını yenileyen ya da aynı arabayı yıllarca kullanmayı planlayan biri olun. Araç bakımı, uzun vadeli krediler, vergiler, arabanın yeni satış değeri gibi faktöler son derece önemli.  Mutlaka dikkate almanız gerekiyor. Birikiminizi henüz netleştirmediğiniz sıfır araba alma fikri için bir anda harcamaya değermi çok iyi düşünün. Unutmayın, Aldığınız yeni arabanın kontağını çevirdiğiniz anda o artık ikinci el arabadır. Artık sıfır kilometre olmadığı için mali değeri birkaç bin TL düşecektir.

5 - Otomatik mi Manuel mi Benzinli, Dizelmi Hibrit mi Hangisi?

Bu soruları cevaplamadan asla araba almayın. Soruları tekrarlayalım; Otomatik mi benzinlimi ya da dizelmi, hibrit mi ve ya elektrikli arabamı? Siz hangisini düşünüyorsunuz? Seçeneği olmayan modellere bağlanmadan önce bunların cevabını net olarak bilin. Aynı şekilde, ihtiyaçlarınıza en uygun yakıt türü hangisidir? Benzinli, dizel , hibrit ve elektrikli?  Hangisine karar verdiniz?  Bunları mutlaka dikkate alın.

6 - Aylık Araç Taksit Bütçenizi Belirlediniz mi?

Araba alacaksanız aylık bir ödeme planı mutlaka belirlemelisiniz. Aklınızdaki araba ödemesinin sizi zor durumda bırakmayacağından  mutlaka emin olun. Standart bir araba taksit ödemesi aylık 2500 – 3000 TL uygun olabilir. Ancak aşağıdaki araç maliyetlerini hesaba katmayıda unutmayın:

Faiz ve vergi ödemeleri

Yakıt maliyetleri

Temel bakım, kar lastikleri ve aksesuarlar

Araba sigortası

2021 yılı itibari ile arabalarda taksit ödemesi 60 aya kadar çıkarıldı.  Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan otomobil taksit düzenlemesi kapsamına göre, son fatura değeri 120 bin TL ‘ye kadar olan araç satışlarında uygulanacak taksit 60 ay olarak belirlendi.  Yine aynı şekilde 120 bin TL -  300 bin TL aralığındaki araçlar için taksit miktarı 48 ay, 300 bin TL - 750 bin TL aralığı için 36 ay,  750 bin TL üzeri araç satışlarında devreye girebilecek taksit tutarı ise 24 ay olarak uygulanabilecek.

Bu duruma göre önümüzdeki birkaç yıl için konut maliyetleri, iş güvenliği ve diğer büyük harcamaların ortaya çıkma potansiyellerini düşünün.  Buna göre bir finansal analiz yapın.  Ay sonu için kendinize bir miktar tasarruf potansiyeli bırakırsanız araba satın almadaki olumsuz düşünceleriniz belli bir seviye azalacaktır.

7 - Araba Alacağınız Bayiyi Araştırın

Yeni araba almayı planlarken düşünmeniz gereken önemli kriterlerden biride satın alacağınız bayidir. Bir araba bayisinin itibarı, bulunduğu konum ve çalışma saatleri dikkat almanız gereken detaylar olabilir.  

Büyük şehirlerde çoğu markanın bayisi vardır. Ancak küçük ve orta ölçekli bölgelerde seçim yapabileceğiniz daha az araç bayisi bulunur. Bulunduğunuz bölgede araç bayisi mutlaka vardır. Bölgeniz küçük olduğu için azda olsa aşinalık ve samimiyette bulunur. Ancak bu bayi tam olarak istediğiniz araca sahip olmayabilir. Bu problem değil. Sizin için bu arabayı başka bir bayide bulabilir.

Üstelik çoğunlukla bunun için bir ek ücrette talep etmeyecektir. Aracı bulduğu bayi ile kendisindeki herhangi bir arabayı takas eder ve istediğiniz aracı kısa sürede getirebilir. Dolayısı ile bu tür etkili çözümler varken internette tecrübesiz araba araştırması yapmak son derece yanlış olacaktır.

En ucuz fiyatı kimin teklif ettiği çok önemli değil. Daha önemlisi kaliteli bir araba bayisi bulmak. Satıştan önce müşteri memnuniyetini düşünen, profesyonel ve kaliteli personeli buluna bir bayi tespit etmek son derece önemli ve kıyaslanmayacak bir detay.  Bu tür üst düzey bir araba bayisi için aşağıdaki kriterler dikkate değer ölçülerdir

Evinize ya da işyerinize yakın bir araba bayisi. Bu çok önemli bir nokta.

Bayinin web sitesini ziyaret edin. Kullanıcı dostu bir web sitesi varmı?. Son derece önemli bir ayrıntıdan bahsediyoruz. Satıştaki arabaları, online bilgilendirme ve servis hizmeti gibi detaylara dikkat edin. Hatta gerekirse online servis randevusu için site üzerinden mesaj gönderin. Hangi tarih aralığında size geri dönüş yaptıkları çok önemli bir değerlendirme kriteri.

Bayinin satış ve servis konusundaki itibarını araştırın. Kayıtlı olduğu forumları bulabilir buradan bir inceleme başlatabilirsiniz.

Sosyal medyada arkadaşlarınıza, takipçilerinize ve kayıtlı olduğunuz gruplara bulunduğunuz bölgedeki en güvenli araba bayisini sorun. Fikir ve yorumlarını analiz edin.

Bayi tarafından sağlanan bakım hizmetlerinin kullanılabilirliğini ve maliyetini göz önünde bulundurun. Bazı araçla, ilk birkaç yıl için ücretsiz bakımla birlikte gelir. Ancak bu diğerlerinde yoktur. Hatta bazı servis departmanlarında randevu almanız gerekmeyen ekspres yağ, yağlama ve filtre hattı bulunurken, diğerleri önceden randevu almayı gerektirebilir.

8 - Bir Test Sürüşü Talep Edin

Almayı planladığınız arabanın içinde biraz zaman geçirip, özelliklerini yakından görmeniz çok önemli.  Böylece doğru araç olup olmadığını net olarak anlayabilirsiniz. Bu kararı verebilmek için size arabayla bir test sürüşü gerekecek.

Satış Temsilcisi ile görüşün. İlgilendiğiniz aracın etrafından dolaşarak profesyonel bir sunum yapmasını isteyin. Böylece sürmeden önce özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Showroomdaki bir ürün sunumu size ön tarafı, motor bölmesini, yolcu tarafını, arka koltuğu, bagajı ve sürücü tarafını görme ve keşfetme imkânı sağlayacaktır.

Bayideyken göz önünde bulundurmanız gereken diğer kriterler şöyle;

Satış Temsilcisinin sizi istediğiniz araca götürdüğünden emin olun. İstediğiniz model yerine onun çok benzeri, bir alt versiyonu gibi bir model sunuluyorsa bu doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Özellikle belirtin.

Hızlanma ve fren sistemi, genel yol tutuşu, kör noktalar ve rüzgar gürültüsü gibi önemli detayları kontrol etmeniz gerekiyor. Bunun için test sürüşü rotasının şehir caddeleri ve otoyolların bir kombinasyonunu içermesini talep edin. Test edeceğiniz mesafe ne kadar uzanırsa o derece iyi bir gözlem elde edersiniz.

Kendinizi arabada rahat ettirin. İyi bir oturuş sağlayın. Görüşünüzü ve koltuk pozisyonunuzu kontrol edin ve ayarlayın. Test sürüşü sırasında koltuklarda rahat edemez, pedallara uzanamaz, kör noktaları göremez ya da dijital ekrandaki verileri okuyamazsanız, satın aldığınızda sonuç daha iyi olmayacaktır.

Sizin için doğru araca karar verdiyseniz artık nihai anlaşmayı konuşma zamanı geldi. Bayinizle oturun ve samimi bir şekilde detaylı olarak konuşmaya başlayın.

9 - En İyi Fiyat İçin Mutlaka Pazarlık Yapın

Satın almaya karar verdiğiniz araba için yapacağınız pazarlık aynı zamanda iyi bir iletişim anahtardır. Zira bayiler araba satmak ve para kazanmak ve için bu işi yapıyorlar. Ancak aynı zamanda müşterileriyle uzun vadeli bir ilişki kurmakta istiyorlar. Çünkü memnun bir müşteri demek yeni ve başka müşterinde gelmesi anlamını taşıyor.

Kaliteli işletme sahipleri için memnuniyet bazlı referans son derece önemli. Unutmayın ihtiyaçlarınız ve bütçeniz konusunda açık ve dürüst olmak kadar güven de önemlidir. Bunları satış sürecinde erkenden iletirseniz, profesyonel bir satış görevlisi, bütçeniz dahilinde doğru aracı bulmanıza yardımcı olmak için ciddi anlamda uğraşacaktır.  

Sonuç

Sıfır Araba Alırken yukarıdaki kriterlere uygun hareket ederseniz başarılı bir satın alma yapabilirsiniz. Bunun haricinde ihtiyacınız dışında özellikler barındıran araç tercih etmek sizin için iyi fikir olmayabilir. Zira eklediğiniz her ekstra seçenek size fazladan maliyet çıkaracktır. Örneğin, A marka bir araba ayda yalnızca 2000 TL taksitle alınabilir.  Ancak bunu 60 aylık bir araba kredisi artı faiz ve vergilerle toplayın. İşte fazladan  birkaç bin TL daha harcadınız. Oysa buna gerek yok.

Satın almak istediğiniz araçla ilgili araştırma yaparak kendinizi güçlendirin. Araba alışverişine çıkmadan önce ne kadar harcamanız gerektiğini net olarak bilin. Bu sizin sonraki zamanlarda asla zor durumda kalmayacağınız bir mikta olmalı. Böylece gereksiz harcama yapmayacak. Fazladan maliyet yükü ile karşılaşmayacak. Bilinmeyen bir sürecin korkusunu zihninizden çıkaracak ve süreci eğlenceli bir maceraya dönüştüreceksiniz.  

 

 

Etiketler: sıfır araç,araba,alırken,dikkat,edilmesi,gerekenler
Mart 25, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR