Arabada Bulunması Gereken 15 Malzeme

Arabada Bulunması Gereken 15 Malzeme

Örneğin evde bulunması gereken çok önemli malzemeler vardır. İlkyardım kutusu yada tamir çantası gibi. Bunlar olası bir durumda sizin yardımcınız konumunda olacaktır. Küçük bir yara bandını göz önüne getirin. Parmağınızı kestiniz. Kanı durdurup süratle kesilen yeri izole etmeniz gerekiyor. Bir yara bandı bu aşamada son derece işe yarar bir araç olacaktır. Bunu arabanız için düşünün. Standart olarak güvenli bir sürüş sağlamak tabiki ilk önceliğimiz.

Bunun için gerekli tüm malzemeleri arabada hazır bulundurmak gerekiyor. Sadece bu değil tabiki. Ayrıca yangın ve kaza gibi durumlarda ilk müdahaleyi yapacak bilgi ve donanımda olmak son derece önemli. Aynı zamanda bir trafik kontrol esnasında arabanıza ait belgeleri görevlilere eksiksiz olarak sunabilmelisiniz.  Zira bu belge ve malzemeler arabanızda yoksa ceza almanız kaçınılmaz. Dolayısı ile Arabada Bulunması Gereken Malzemeler konusunda son derece titiz davranmak gerekiyor. Şimdi bakalım bu belgeler hangileri

 

Arabada Bulunması Gereken Belge ve Malzemeler

1 - Araç Ruhsatı ya da Tescil Belgesi

Arabanızda bulunması gereken en kritik ve önemli belgedir. Araç tescil belgesi adıylada bilinir. Daha net bir ifade ile aracın kimliğidir diyebiliriz. Arabanın model, marka, renk, motor ve şasi numarası gibi özellikleri bu belgede kayıtlıdır. Aynı zamanda adına kayıtlı olduğu sürücünün bilgilerinide barındırır.

2 - Sürücü Belgesi

Ehliyet arabanızda bulunması gereken ikinci çok önemli belge. Ehliyetiniz adınıza kayıtlı yada kullandığınız aracın modeline uyumlu olmak durumundadır. Arabada bulunması gereken belgelerin eksikliğinde ortak bir para cezası ödenir. Ancak  eğer ehliyetiniz yoksa ayrıca para cezası alırsınız. Ve bunun 5 ceza puanı vardır.

3 - Kasko Sigortası

Kasko bir tür trafik sigortası. Ancak yasal açıdan zorunlu değildir. Genel olarak kaza, yangın, hırsızlık, gibi durumlarda araba sahibinin hasarını karşılar. Bu güvenceyi özellikle vereceğini belirttiği için tercih edilir ve taşınır. Dolayısı ile kasko sigortası bulunan bir aracn kasko evraklarını arabasında bulundurması gerekiyor.

4 - Egzoz Pulu

Motorlu kara taşıtlarının Egzoz Gazı Emisyonları 'nın kontrolüne dair hazırlanan bir yönetmelik vardır. Bu yönetmeliğe göre  trafikteki motorlu kara taşıtlarının tamamı her yıl bir defa egzoz emisyon değerlerini ölçtürmelidir.  İşte bu ölçümler sonucunda verilen belge niteliğindeki pula Egzoz Pulu yada daha doğru ifadeyle Egzoz Gazı Emisyon Pulu adı veriliyor.  Bu belgede sonraki diğer ölçüm zamanına kadar mutlaka arabanızda bulundurulmalı.

5 - Zorunlu Trafik Sigortası Belgesi

Adı üstünde zorunlu bir belgedir. Trafikte seyreden bütün araçların yaptırması ve her yıl mutlaka yenilemesi zorunlu bir gereklilik. Bu sigorta olası bir kaza sonrasında diğer aracın, kazaya doğrudan yada dolaylı olarak karışan şahısların maddi hasarını, kazada yaralanan varsa onların tedavi masraflarını karşılamaktadır. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır.

6 - İlk Yardım Çantası

İlk yardım çantası aracınızda bulunması gereken önemli bir zorunluluktur. Çantanın içinde 2 adet büyük sargı bezi, 1 kutu gazlı bez, En az 3 adet sargı bezi, 1 adet solunum maskesi, 1 hidrofil pamuk, 1 adet flaster, 10 çengelli iğne, On adet yara bandı, 2 çift tıbbi eldiven, 1 turnike, 1 elastik bandaj, steril gaz kompres,antiseptik solusyon, bir makas, kalem, el feneri, not defteri, cımbız, düdük, tüm malzemelerin liste halinde yazılı olduğu bir belge ve ilk yardım el kitabı mutlaka bulunmalıdır.

Bu malzemelerin hepsini tek tek hazırlamakla uğraşmak zorunda değilsiniz tabiki. Daha kolayı var. Sizin için eksiksiz olarak hazırlanmış İlk Yardım Çantası ürünümüzü inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda Mini İlk Yardım Çantası ‘da sizler için pratik olarak oluşturuldu. Biliyorsunuz artık teknolojinin adeta zirve yaptığı bir zamandayız. Herşey daha pratik ve kolay.  Satın alıp hemen kullanılmak için hazırlanmış Trafik Ürünleri sitemizde mevcut. İnceleyip güvenli bir şekilde siparişinizi verebilirsiniz.    

7 - Kaza Tespit Tutanağı

Kaza Tespit Tutanağı sürücülerin arada herhangi bir aracı olmaksızın kendilerinin düzenlediği bir belge. İki yada daha çok aracın maddi hasarlı bir kazaya karışmaları durumunda, ilgili tarafların kendi aralarında anlaşarak aracılara (polis ya da sigorta şirketine ) gerek kalmadan, kendi aralarında düzenler gerekli işlemleri yaparlar. Bu belge hali hazırda zaten her şeyi ile önceden hazırlanmıştır. Herkes kendi ilgili olduğu alanı doldurup imzalar ve işlem tamamlanır.

8 - Yangın Söndürücü

Yangın gibi durumlarda müdahale için arabanızda mutlaka bulunması gerekiyor. Yangın söndürücü hemen ulaşabileceğiniz mesafede yerleşik olmalı. Aynı zamanda 1kiloluk standart ağırlığa sahip bulunmalı.

9 - Üçgen Reflektör

Acil durumlar için kullanılmak üzere aracınızda mutlaka iki adet üçgen reflektör bulundurmalısınız. Nedir bu acil durumlar?  Örneğin Kaza yada arıza. Bu gibi durumlarda açılıp kullanılır. Arabanızın bulunduğu konumda diğer araçların durma mesafesini ayarlamak için bırakılır. Üçgen reflektörünüzü virajlarda 100 metre mesafe düz yolda ise 50 metre mesafe ile geriye bırakmalısınız. Böylece arkadan gelen diğer araçlar sizi metrelerce önceden fark edecektir.

10 - Zincir ve Çekme Halatı

Yağışlı havalarda özellikle kış aylarında son derece gerekli olan bir malzeme. Bu gibi hava şartlarında trafik görevlilerinin en çok kontrol ettiği ekipmanlardan biri zincir ve çekme halatıdır. Mutlaka aracınızda bulundurmalısınız.

Bununla birlikte ayrıca diğer çok önemli malzemeleride asla göz ardı etmemek gerekiyor. Nedir bunlar?  Kriko, Stepne, Bijon Anahtarı, Seyyar Lamba diyebiliriz. Lastiğiniz patladı değiştirmeniz gerekiyor. Bu durumda sizin için en gerekli malzemelerden biri Kriko olurken bir diğer stepne, bijon anahtar ve eğer karanlıkta çalışıyorsanız seyyar lamba olacaktır. Dolayısı ile arabanızda bunların varlığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Bu aşamada size son derece kullanışlı bir malzeme olan Akordiyon Kriko ürünümüzü tavsiye edebiliriz. İncelemek için ürün ismini üzerine tıklayıp ilgili sayfaya gidebilirsiniz.

Diğer Belge ve Malzemeler

11 - Taksimetre: Taksilerde yolcunun görebileceği yerde mutlaka taksimetre olmalı.

12 - Takograf: Takograf aracın yol aldığı mesafeyi, sürüş hızını, çalışma ve mola sürelerini kaydeden cihazdır. Otobüs, kamyon ve çekicilerde bulunur. Bulundurulması zorunludur.

13 - İç Lamba: Toplu taşıma araçlarında aracın içini tamamen aydınlatacak biçimde yerleştirilmiş iç lamba bulunması zorunluluktur.

14 - Takoz: Özellikle kamyon, otobüs ve çekicilerde 20x20x40 cm ölçülerinde 1 adet takoz mutlaka bulunmalıdır.

15 - Yangın Söndürücü: Küçük yada büyük bütün araçlarda bulunması gerekiyor. Otobüs ve kamyonlarda bir, tehlikeli madde taşıyan araçlarda şse 2 adet 6 kiloluk yangın söndürücü mutlaka bulunuyor olmalıdır.

Sonuç

Bir trafik kontrolü sırasında arabanıza ait evrakları görevlilere gösterebilmeniz çok önemli. Bu belgelerin arabanızda sürekli olarak bulunuyor olması kanuni bir zorunluluk.  Ve her açıdan son derece önemli. Şunu belirtelim. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu maddesine göre araçlarda standart belge ve malzemelerin mutlaka bulundurulması gerekiyor. Zira bu, hem  aracın hemde sürücünün trafikteki güvenliği açısından son derece önemli. Söz konusu evrak ve malzemelerden birinin dahi eksik ise bu durumda sürücüye para cezası uygulanır. Dahası sürücü belgesinede 10 ceza puanı eklenir.

 

›› Biliyorsunuz Yaz geliyor. Bir sonraki yazımızda Araba Yaz Bakımı konusunda olacak. Araba bakımı, Araba Aksesuarları ve diğer ürünlerimiz konusunda sormak istediklerinizi bize iletebilisiniz.

 

Etiketler: belgeler,evraklar,gerekenler,arabada bulunması
Nisan 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR